In november bracht Patrizia De Chiara, mede-oprichter en voorzitter van Metta Child , weer een bezoek aan Buddha’s Smile School in Sarnath (regio Varanasi) in  India.


“Het was een waardevol werkbezoek”, zegt Patrizia. “Ik spreek Rajan,  de directeur van de school, regelmatig via WhatsApp. Maar het is toch heel anders als je er bent en de kans hebt om met elkaar te praten en de leefgemeenschappen van de kinderen te bezoeken. Dan hoor, zie en voel je wat er daadwerkelijk gaande is.”

Leerlingen ontwikkelen zich verschillend

Patrizia: “Er zijn kinderen die zich goed ontwikkelen en straks doorstromen naar het middelbaar onderwijs. Er zijn echter ook kinderen die vanwege zeer moeilijke omstandigheden (ouders overleden, verhuizing door overstroming, thuis gehouden om te bedelen) achterblijven in ontwikkeling en niet regelmatig op school komen of uitvallen.”

“Zoals Shabukhan (8 jaar oud) die vorig jaar zijn moeder verloor aan tbc en een paar weken geleden ook afscheid moest nemen van zijn vader, die alcoholist was. Hij slaapt nu in de open lucht, samen met een oudere broer nabij een treinstation in Varanasi. Hij bedelt om in leven te blijven en komt soms naar school.”


Shabukhan toont het Indiase alfabet (Hindi) dat hij geleerd heeft op school

Buddha’s Smile School boekt successen

Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin de leerlingen leven, boekt de Buddha’s Smile School toch grote successen. De school voor kansarme kinderen opende in 2003 haar deuren. Inmiddels zijn er 112 oud-leerlingen die een middelbare schoolopleiding volgen en 17 studenten die naar de universiteit gaan.


Middelbare schoolmeisjes bij de ingang van de Buddha’s Smile School

En er is nog een belangrijke mijlpaal. Dit jaar hebben acht leerlingen, na het afronden van hun studie, een échte baan gevonden. Patrizia: “Dit is waar het werkelijk om gaat. Met educatie kun je de cirkel van extreme armoede doorbreken. Zo werkt Amit nu als IT-specialist en Mamta als verpleegster. Dit heeft het leven van hen enorm veranderd. Beide studenten verdienen nu een salaris waarmee zij een goed leven kunnen hebben en hun familie kunnen steunen.”

Vooruit kijken

Tijdens het werkbezoek is ook gesproken over de toekomst van de school. Met het wegvallen van een belangrijke sponsor in 2020, is het noodzakelijk om nieuwe (lokale) fondsen te vinden.

Daarnaast is er behoefte aan een nieuw schoolgebouw. De kleine klaslokalen voldoen niet meer aan de eisen die horen bij een goed schoolgebouw. Ook heeft de school geen speelruimte. Rajan en haar man Sukhdev zijn daarom op zoek naar een stuk grond voor de bouw van een nieuwe school. En er wordt gekeken naar alternatieven, zoals het huren van een gebouw.

Moeders hebben medische zorg nodig

Tenslotte was er dit jaar speciale aandacht voor de moeders van de schoolkinderen. Veel moeders hebben gezondheidsproblemen en geen toegang tot medische zorg.

Patrizia: “Met Rajan en haar dochter Daisy heb ik een gesprek gehad bij Smile Foundations in Delhi. Samen met deze grote Indiase stichting onderzoeken we nu welke mogelijkheden er zijn om deze vrouwen te helpen. Zowel via voorlichting over anticonceptie als medische zorg.  Het zou fantastisch zijn als we gezamenlijk een ‘Smile on Wheels -project’ kunnen opzetten. Dit is een mobiele Eerste Hulp-bus voor kansarme (kasteloze) mensen in India.”


V.l.n.r.: Patrizia De Chiara (Metta Child), Rajan Kaur Saini (BSS), Varun Nautiyal (Smile Foundation), Daisy Saini (dochter van Rajan) en Satnam Singh (Smile Foundation) op het kantoor van Smile Foundation in Delhi.


Werkbezoek India in teken van kinderen én moeders