Veel kasteloze mensen in India hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Met de Smile on Wheels bus brengen we samen met onze partners eerstelijns zorg en voorlichting naar mensen die dit heel hard nodig hebben.

Smile on Wheels in Varanasi is een samenwerking van Smile Foundation, een grote stichting in India, Wilde Ganzen en Metta Child. Het project is ontstaan nadat wij tijdens werkbezoeken in Varanasi met eigen ogen zagen hoe slecht met name de moeders van de kinderen van Buddha’s Smile School eraan toe waren. Veel vrouwen hadden ernstige fysieke klachten die niet verholpen werden. Deze zorgden voor een nog zwaarder leven, en maakte het voor sommigen heel moeilijk om (goed) voor hun kinderen te zorgen.

Na gesprekken met Smile Foundation in Delhi en onze Nederlandse partner Wilde Ganzen is in oktober 2021 een meerjarig contract getekend om de medische Smile on Wheels bus ook in de regio Varanasi te laten rijden. Na alle voorbereidingen is de medische bus op 15 maart van dit jaar gaan rijden en biedt het zorgteam aan boord inmiddels aan zo’n 2700 mensen eerstelijns gezondheidszorg en voorlichting. Onderdeel van deze groep mensen die zorg ontvangt, zijn de kinderen en families van Buddha’s Smile School in Sarnath. Een keer per week bezoekt de Smile on Wheels bus één van de leefgemeenschappen van de schoolkinderen.

Smile on Wheels is een initiatief van Smile Foundation. Inmiddels rijden er meer dan 60 van deze ‘medische bussen’ met een zorgteam en medische apparatuur in verschillende regio’s in India.

Metta Child is blij dat zij een bijdrage heeft kunnen leveren aan de mogelijkheid om ook een ‘Smile on Wheels’ bus in Varanasi te laten rijden. Hiermee zet Metta Child zich naast educatie, ook in voor gezondheidszorg voor kinderen en volwassen die in extreme armoede leven.