Schoolbus

Vanwege het hoge aantal Covid-19 besmettingen in India zijn de lagere scholen die normaal op 1 juli van start gaan, nog steeds gesloten. Om de 220 kinderen van Buddha’s Smile School (BSS) in Sarnath niet teveel leerachterstand op te laten lopen, kiest de school voorlopig voor een nieuwe vorm van lesgeven. De kansarme kinderen krijgen les in hun eigen ‘community’ (vaak leefgemeenschap met tenten).

Kinderen in leefgemeenschap (van tenten)
Kinderen in leefgemeenschap (van tenten)

De afgelopen tijd kwam Rajan Kaur Saini, directeur van BSS, met de leraren bijeen om de nieuwe lesmethode te bespreken. Besloten werd om elk kind een rugtas met boeken, schriften en pennen te geven, zodat zij ‘thuis’ aan de slag kunnen.

Leraren in bus

Rajan: “Het is belangrijk dat de kinderen hun schoolpen weer vasthouden. Zij moeten blijven oefenen met schrijven, zodat zij dit niet verleren. Daarnaast leren wij de kinderen discipline. Elk kind moet zorgen voor zijn eigen schooltas. We geven hen instructies en huiswerk mee, en controleren dit ook.”

Kinderen bij bus

Vanaf deze week rijdt de schoolbus langs alle ‘communities’ om de tassen met lesmateriaal uit te delen. Rajan: “De kinderen zijn zo blij. Eindelijk ontvangen zij weer boeken! Zij hebben de school écht gemist.”

Op de verschillende locaties roept zij om beurt een groep van vijf kinderen bij elkaar. Zij worden in de schoolbus bijgepraat en krijgen opdrachten mee. “Dat werkt goed en is het beste. We moeten ook sociale afstand houden. De coronasituatie in India is heel gevaarlijk. Ook wij leraren moeten goed letten op onze gezondheid.”

Middelbare scholieren

In India zijn ook de middelbare scholen nog gesloten. Studenten kunnen vaak wel online lessen volgen. Omdat het merendeel van de ruim 100 oud-leerlingen van BSS hier geen toegang toe heeft, worden ook deze studenten begeleid door Rajan en haar lerarenteam.

Rajan: “Zij hebben allen boeken en schoolmiddelen ontvangen, zodat ook zij hun studie kunnen voortzetten.” We bezoeken de middelbare scholieren regelmatig en nemen hun huiswerkopdrachten in, zodat we deze kunnen nakijken.”

Middelbare scholieren

Wil je een bijdrage leveren aan dit project van Metta Child?

Voor 20 euro geef je een kind van Buddha’s Smile School (lagere school) al een rugtas met schoolmiddelen voor een jaar! De Wilde Ganzen geeft hierop een extra bijdrage van 50%.

Veel dank voor je vrijgevigheid!

Buddha’s Smile School gaat lesgeven in de ‘communities’